10 skäl att besöka Barcelona

Det finns många anledningar att flyga till Barcelona. Här listas 10 saker som gör Barcelona till ett bra resmål.

1. Läget

Mellan Medelhavet och inlandets berg ligger Barcelona, på en svårslagbar plats. Få andra städer av samma storlek har mer än 4 km av stränder, mitt i staden. Från Barcelona är det inte heller långt till Frankrike. Längs kusten går det att ta utflykter till små och lugna stränder. Eller varför inte åka upp i bergen, som är perfekta för vandring eller skidåkning. Sammanfattningsvis kan man konstatera att det mesta finns i Barcelonas absoluta närhet.

2. Människorna

Barcelona betraktas som Europas coolaste stad. Många av stadens befolkning, ca 2 miljoner personer, är intresserade av konst, mode och annan kultur. Över 12% av Barcelonas befolkning har utländsk härkomst, detta ger staden en riktigt mångfald. I undersökningar har 80% av invånarna angett att dom tycker Barcelona är en mycket bra stad att leva i.

3. Arkitektur

Barcelona innehåller rester av hus från 300-talet, dom sista resterna av romarriket. Katedraler, gotiska kvarter och andra byggnader från 1200-1400-talen. Framför allt har kvarteren i Eixample många byggnader i Art Nouveau-stil från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Kvarteren är fyllda med byggnader av Antoni Gaudí och andra mästare vars färgstarka, kurviga och fantasifulla konstruktioner definierar Barcelonas unika estetiska identitet.

4. Museer

Barcelona har ett stort utbud av museer. Höjdpunkter är Picasso-museet, Joan Miró Foundation och National Museum of Catalan Art, inrymt i ett vackert palats byggda för 1920-talet världsutställningen.

5. Mat

Många tidskrifter har utsett Barcelona till Europas mathuvudstad. Maten går från det traditionella katalanskatill mer experimentellt med influenser av det franska köket. Självklart har övriga kulturer runt Medelhavet gjort stort avtryck i Barcelonas restaurangutbud.

6. Nattliv

Barcelonas nattliv är pulserande och Europas bästa.

7. Mode och shopping

Som många andra storstäder i Europa finns här ett stort utbud av shopping, både lyx och billigt, allt från El Corte Ingles till budgetfynd på gatan. Oavsett om man åker till Barcelona för att shoppa, eller bara titta på folk, blir man inte besviken.

8. Fotboll

Barcelona har två fotbollslag, FC Barcelona och Espanyol de Barcelona. FC Barcelona har vunnit den spanska ligan flera gånger och lockar ofta världens bästa spelare. FC Barcelona är en av världens största fotbollsklubbar. FC Barcelona spelar på Nou Camp, en imponerande och klassisk arena.

9. Kultur

Förutom fantastiska museer och arkitektur är Barcelona fullt av gallerier, konserter och teatrar för att spetsa till den levande kulturscen. När du besöker Barcelona märker man att det alltid finns något på gång.

10. Språket

Barcelona har två officiella språk, spanska och katalanska. Spanska är det andra mest talade språket i världen, så varför inte studera utomlands i en spännande stad som Barcelona? Om du redan kan spanska öppnar sig många möjligheter i denna stad.