Äta i Barcelona

Mat

Regionen Katalonien och staden Barcelona har ett stark kulinariskt rykte, både för sitt traditionella kök och ”nueva cocina española”, en gastronomisk linje ledd av kocken Ferran Adrià. Adrià är otvivelaktigt en av de mest berömda och imiterade kockarna i världen, han omvandlar matlagning till ett stort experiment. Priset matchar dock innovationen, så om man vill prova någon av hans eller hans lärjungars restauranger bör man boka långt i förväg och gräva djupt i fickorna för denna matupplevelse.

Å andra sidan är det klassiska köket långt ifrån fel. Denna mat baseras i stor del på enkla råvaror, det skulle var omöjligt att laga den klassiska katalanska maten utan en handfull viktiga ingredienser såsom olivolja, vitlök och. Köket i Barcelona kännetecknas av en kreativitet som andra spanska regioner saknar. Till exempel är russin och nötter ofta blandas i grönsaksrätter, kanin kombineras med sniglar, fågel eller kött tillagas med frukt.

På grund Barcelonas närhet till Medelhavet, innehåller Barcelonas matkultur stor andel skaldjursrätter. Man kan också notera närliggande influenser från Frankrike och Valencia, det katalanska köket omfattar en mängd risrätter och variationer på typisk spansk paella.