Historia

De infödda i Barcelona är katalaner, en särskild typ av spanjor, om de tillåter dig att kalla dem spanska.

Katalaner är kända för att vara oerhört stolta över sin regionala identitet, kultur och språk, och om man vet lite om Barcelonas historia är det lätt att förstå varför. Katalonien utgjorde inte en del av ”Spanien”, som vi tänker på det i dag, tills Ferdinand av Aragonien gifte sig med Isabella av Kastilien i slutet 1400-talet. Innan dess var regionen välmående under sitt eget styre, särskilt under medeltiden vilket framgår Barcelonas intakta gotiska kvarter och den gamla hamnen.

Katalonien historia överskuggas av Spaniens stora imperialistiska bedrifter. Katalonien har inte riktigt kommit i förgrunden i det europeiska samhället igen förrän under 1800-talet, till följd av en industriell, demografisk och konstnärlig högkonjunktur. Rörelser för regional självständighet stärkts under denna period, och Katalonien fick autonomi under 2:a republiken, en demokratisk regering som föregick det spanska inbördeskriget. När Francisco Francos arméer besegrade republikanerna 1939 ansågs nederlaget ännu hårdare i Barcelona. Franco förbjöd katalanskan och förändrades gatunamn från katalanska och avskaffade den regionala regeringen, Generalitat, och införde bl.a. olika former av censur. Detta påverkade Barcelona, liksom andra delar av Spanien, kraftigt i en eller annan form tills Francos död i november 1975. Katalaner har sedan återvunnit sitt språk och har återupprättat sin Generalitat.

Barcelona är en tvåspråkig stad med en kultur som skiljer sig från resten av landet. Det finns även diskussioner i den nationella kongressen, som skulle ge Katalonien titeln av en egen ”nation”, med egna privilegier, även om gillandet och villkoren kring detta återstår att se. Detta kan markera en ny, viktig epok i Barcelonas historia.

Var beredd att höra katalanska överallt omkring dig och kom ihåg att det verkligen är ett eget språk, inte en dialekt av spanska. Med detta sagt, oroa dig inte för att språket ska vara hinder om du vill studera spanska i Barcelona. De flesta är fullständigt tvåspråkiga och många skyltar har text på både spanska och katalanska.