Guide till Barcelona

Introduktion till Barcelona

Utbredd mellan Medelhavets stränder och montjuïcbergen ligger Barcelona, en stad vars personlighet saknar gränser. Barcelona ärKataloniens huvudstad, en av Spaniens 17 autonoma regioner. Staden är också känd som landets mest progressiva stad, alltid banbrytande när det gäller europeisk konst, mode och mat. Energin i Barcelona är oöverträffad, med hundratals barer, restauranger, kaféer och klubbar. Var beredd på att festa till gryningen på barerna gatorna med resten av stadens nästan 2 miljoner invånare.

Barcelona har varit en viktig hamn i Medelhavet i århundraden. Genom att bara tillbringa en solig eftermiddag utanför hamnen Port Vell märker man genast mångfalden av nationaliteter och kulturer som Barcelona omfattar.

Det katalanska folket talar två officiella språk, katalanska och spanska, och deras kultur är vad vissa skulle kalla mer sofistikerad än i andra spanska regioner, kanske på grund av påverkan från grannlandet Frankrike. Hursomhelst, man ska inte flyga till Barcelona och förvänta sig flamencodans och tjurfäktning. Dessa inslag från södra Spanien finns inte i så stor utsträckning här, dock har Barcelona så mycket annat att erbjuda så det är inte nödvändigt.

Estetiskt, är Barcelona den mest innovativa och spännande av alla spanska städer. Dom bevarade vackra gotiska kvarteren, Barri Gòtic, innehåller en imponerande andel av medeltida byggnader. Dessa kvarter visar höjden av Barcelonas välstånd under 1200-1400-talen. De industriella framgångarna under 1800-1900-talen syns i Art Nouveau-kvarteren. En av dom mest kända arkitekterna som har verkat i Barcelona är Antoni Gaudí, han byggde hus, parker och kyrkor som kännetecknas av böljande, färgstarka och experimentella former som skiljer så mycket man kan komma från den stela nyklassicism som tidigare hade vart så populär.

Som en pulserande flod har Barcelona sin älskade Las Ramblas, en myllrande gata med ett överflöd av restauranger, kaféer och butiker som diagonalt korsar den gamla delen av staden. Om man promenerar längs denna gata leds man bort från havet och de slingrande kullerstensgatorna i den gamla delen av Barcelona. Las Ramblas är hjärtat av Barcelona, dess mest folktäta område och ofta första anhalten för varje besökare.

Som om Barcelonas yttre fasader och byggnader inte var fascinerande nog, kan besökarna imponeras vidare inomhus och besöka några av de finaste museer som Europa har att erbjuda. Det finns särskilda sådana avsedda för verk av Pablo Picasso och Joan Miró, tillsammans med det mer allmänna Museu Nacional d’Art de Catalunya, som stoltserar med fantastiska exempel på romanska och gotiska målningar. Förutom detta arrangeras månatliga filmfestivaler, särskilda utställningar och konserter och du kommer snabbt att inse att det är omöjligt att bli uttråkad i denna stad, i själva verket är det omöjligt att passa in alla de aktiviteter som du vill göra.

Om man tar flyg till Barcelona är man garanterad att kunna äta utsökt medelhavsmat, njuta av en drink vid stranden och utöka sina kulturella vyer.